top of page

Svédmasszázs

Svéd masszázs

Munkánk és mindennapi életünk során előfordul, hogy túlterheljük magunkat, és végül alig bírunk mozogni, úgy fájnak tagjaink. Ennek megszüntetésére való a svédmasszázs, mely kíméletes, mégis hatékony megoldást kínál.

Kíméletes, mert tudjuk, hogy másnap is fel kell kelni, és ki kell tudni valahogy mászni az ágyból.

Hatékony, mert tudjuk, hogy nem csak erővel lehet a dolgokat megoldani. Ezért van több mint 150 féle svéd masszázsfogás.

Tehát, ha a mindennapok rohanása gyötörte meg testünk, érdemes a svédmasszázst választani, mert azt pont erre találták ki.

Kinek javasolt?

- reumás megbetegedéseknél
- mozgásszervi problémák esetén
- ortopéd betegségek kiegészítő kezelésére
- rándulások, görcsök és húzódások kezelésére
- szívpanaszok és magas vérnyomás kezelésére
- tartáshibák korrigálására
- izommerevség feloldására
- légzési problémák és pszichoszomatikus betegségek gyógyítására

Hatásai:


- fellazítja az izmokat
- csökkenti a hát- és gerincfájást
- fokozza az anyagcserét, ezáltal segíti a test méregtelenítését
- kedvezően befolyásolja az emésztést
- élénkíti a vérkeringést, bőrünk visszakapja ruganyosságát
- frissít, kondicionál
- oldja a stresszt
- segít megszüntetni az alvászavarokat
- gyorsítja a sérülések utáni felépülést
- csökkenti a fejfájást, és általában a fájdalmat

A legelterjedtebb nyugati masszázsfajta. Eredeti formája masszázs és testgyakorlatok ötvözete.A masszőr simító, dörzsölő,rezegtető és gyúró mozdulatokkal frissíti fel a szervezetet.
A masszázs fizikai és neurohormonális hatása elősegíti az esetleges betegségek gyógyulását. A masszázs során a vérkeringés és az emésztés javítása érdekében - a hagyományos módszer szerint - a páciensnek is el kell végeznie néhány testgyakorlatot, de e nélkül is kiváló hatást lehet elérni vele.
A svéd masszázs csökkenti a fájdalmat (pl. stresszes fejfájást), felgyorsítja a sérülések utáni felépülést, megakadályozza a nem használt izmok sorvadását, enyhíti az álmatlanságot, fokozza az éberséget, de mindenek előtt elősegíti a relaxációt és csökkenti a stressz hatását. Ez a kezelés a legismertebb masszázsok közé tartozik, mert az egész testre kiterjed, az izmok, inak, és ízületek átmasszírozására irányul. Elősegíti a mozgásfunkciók helyes működését, ellazítja a fájdalmasan feszülő, görcsös izmokat.
A svédmasszázs legelterjedtebb fogásai a gyúró, dörzsölő, simító és rezegtető mozdulatok. A simító mozdulatok segítségével egyenletesen eloszlatja a masszázsolajat a testen, ezzel előidézve a test általános ellazulását. Az ezt követő mély simítások mindig a szív felé irányulnak, amik serkentik a vérkeringést és bemelegednek az izmok. Majd a gyúrás a háton, a mellkas felső részén, a lábon és a fartájékon folytatódik. Ez ellazítja az izmokat, szétválasztja a merev izomrostokat, fokozza az izmok vérellátását. Az izmok tonizálására az ütögetés különféle formáit alkalmazunk, melyek lehetnek erősek, enyhék, lassúak és gyorsak egyaránt. A dörzsölés két ujjal történik a test speciális pontjain.
A masszázs során a vendég igénye szerint krémet vagy olajat használunk. A kezelés rendszerint masszázságyon történik, de földre terített szivacson, matracon is végezhető.

Mikor nem szabad masszírozni?

 

Az alábbi listában szereplő tényezők egy része teljes ellenjavallat, azaz az ilyen problémában szenvedő embert nem szabad masszírozni. Más részük csak egyes testtájak masszázsát, vagy pedig egyes fogások alkalmazását zárja ki, de nem a masszírozást általában, illetve orvosi szakvélemény beszerzését teheti indokolttá.

 

- Láz (ez a legrégebbi ismert kontraindikáció, már Hippokratész is írt róla)
- Fertőző betegség (kiemelten a fertőző bőrbetegségek)
- Akut gyulladás Daganatos betegség (a végstádium kivételével)
- Friss trauma, műtét utáni állapot
- Hámhiány, vérzékenység, illetve véralvadásgátló gyógyszer szedése
- Rheumatoid arthritis aktív fázisa

- Előrehaladott csontritkulás
- Be nem állított magas vérnyomás
- Ízületi instabilitás
- Egyes szív- és keringési problémák
- Visszeresség (az érintett végtagot nem szabad masszírozni, de máshol lehet)
- Legyengült, alkoholos, beszámíthatatlan állapot
- Terhesség – nem általános kizáró ok, egyes időszakok és egyes testtájak ellenjavalltak, megváltozik a fogások erőssége és jellege, és nem lehet a szokott módon fektetni a vendéget.
- Menstruáció – a masszázs keringésfokozó hatása erősíti a vérzést, a görcsoldó, fájdalomcsillapító hatása pedig megkönnyíti a menstruáció elviselését, ezért a masszázs egyéni mérlegelést és döntést igényel.

bottom of page