top of page

Lávaköves masszázs

Lávaköves masszázs

  A vulkanikus eredetű, simára csiszolt köveket felmelegítve, egy különleges, és egyedülálló kezelés alapja született meg, melyet a masszázs- és illóolajok, valamint egy ezekre épülő egyedi technika tesz teljessé.

 Lágyan simító mozdulatok, illóolajok, és kellemes meleg. Könnyednek, kívülről felszínesnek tűnhet, mégis hatásaik együttesen, egy meglepően mélyre ható kezelést eredményeznek.
  A szakértő kezekben finoman mozduló, meleg lávakövek, kellemesen átmelegítenek, és ellazítanak. Nem az-az izzasztó, fullasztó, vagy épp égető érzés, amire számítanánk. Az olajos, lágyan sikló kövekből a hő, mintha közvetlenül izmaink mélyébe áramlana. Szinte észre se vesszük, ahogy lassan elcsendesednek gondolataink. Tovatűnnek a kérdések, a mindennapi gondok. Egy mély, pihentető meditációba merülünk alá. 

Amíg mi pihenünk, a kezelés halad tovább. A meleg kövek eleinte gyors, majd szépen lassuló tánccal siklanak, végül megpihennek, a testünkön számukra kijelölt helyen. Majd újabb kövek jönnek. A mozdulatok sora szinte igazi művészetté varázsolja a masszázst.

  A bazaltkövekből áradó hó, és a masszázs hatására fokozatosan enyhül, megszűnik az izmokban a feszültség, a test teljesen ellazul. Az idegek az állandó feszültség hatásaitól megszabadulva, lassan megnyugszanak. Javul a vér és a nyirokkeringés.
  A kezelés alatt elért mély relaxáció, az izomfájdalmak és az idegi feszültség enyhüléseként kicsit kábán térünk magunkhoz a kezelés végén. Elgondolkozunk talán, h kicsit még visszafeküdhetnénk.. Érezzük, hogy este, egy mély és pihentető alvás vár ránk.
  Másnap, ha figyelünk, észrevesszük, hogy frissebben, élettelibben, kellemesebb hangulattal ébredünk, amit a könnyedebb mozgás élménye tesz teljessé. Nyugodtabbnak és összeszedettebbnek érezzük magunk.

Lávaköves masszázs

Eredete:

                A lávaköves masszázs eredete feltételezhetően több mint 2000 évvel ezelőttre vezethető vissza. Ez idő tájt már bizonyítható, hogy használtak gyógyítás vagy fájdalom csillapítás céljából felmelegített köveket. Érdekes tény, hogy egymástól függetlenül a technika sok kultúrában megjelent, és számos verziója létezett. (Észak-Amerika, Egyiptom, Hawaii, Kína.) Az évek során sokat finomodott, majd az 1800-as években lassan kezdett kialakulni egy egységes kép.
1993-ban Mary Nelson-Hannigan masszázsterapeuta megalkotott egy egységesített, letisztult változatot, mely a legismertebbé vált alig két évtized alatt a világon. Mára leginkább ezt, a tudomány és a természetgyógyászat által is jóváhagyott és elismert formáját alkalmazzuk.

Számos bizonyított hatása van, többekközt:

                - izomlazítás, izomfájdalom csillapítás,
                - vérkeringés javítás,
                - nyirokkeringés javítás,
                - méregtelenítés,
                - enyhíti az álmatlanságot,
                - kiváló stressz oldó, közérzetjavító.

A masszázs menete:

  A masszázs során először betakarjuk a testet egy vékony törülközővel vagy lepedővel, attól függően, hogy ki mennyire szereti, illetve bírja a meleget.
  Egy megbeszéltek szerint kiválasztott masszázsolajjal kenjük be a külön kitakart testrészt. Egy speciálisan erre a célra kialakított melegítőben, előmelegítjük a köveket egy pontosan adott hőfokra. Itt kezdődik maga a masszázs. Az előmelegített kövekkel először gyors, majd egyre lassuló mozdulatokkal történik az izmok átmelegítése, és finom masszírozása. A kövek, mivel vízben melegedtek, míg a kezelt testrészt bőven beolajoztuk, így könnyedén siklanak a bőrön. A masszírozáshoz felhasznált, és már kihűlt köveket félretesszük, majd új kövekkel ismét átmelegítjük a területet. Ezeket a köveket a megfelelő ponton végül elhelyezzük, és ott is hagyjuk.
  A masszázs mindig egy adott irányba halad - lábtól fej felé -, és amint egy-egy terület elkészült, és elhelyezésre kerültek a kövek, a megfelelő helyen, betakarjuk azt. Egyes területekre, masszázshoz nem kifejezetten használt köveket is elhelyezünk, hogy az adott, nagy terhelésnek kitett testrészt megfelelően átmelegíteni, és kezelni tudjuk. Ilyen például a csípő.
A masszázs során fokozottan ügyelünk a megfelelő hőérzet biztosítására, mind a kövekkel, mind a helyiséggel kapcsolatban.
  A kezelés végén, miután minden kő elhelyezésre került, egy rövid ideig (10-15perc) várunk. Ez idő alatt teljesedik ki a masszázs, az olajban lévő illóolajok, és a meleg kövek hatása, és ez a legmélyebb, és legpihentetőbb relaxációs időszak.
Legvégül óvatosan levesszük a köveket, és letöröljük a felesleges olajat.
   Érdemes óvatosan felkelni, mert a mély relaxáció után hirtelen felülve, vagy felállva, megszédülhet az ember. Tetszés szerint akár egy frissítő fürdő - törülközőt biztosítunk - segíthet a felfrissülésben.

Lávaköves masszázs
Lávaköves masszázs

Ellenjavallat:

                Számos előnye ellenére vannak határai is azonban a lávaköves masszázsnak. Gyulladás, láz, fogproblémák, csontsérülés, szív és érrendszeri problémák, légzési nehézség, és tüdőproblémákban szenvedők illetve menstruáció és terhesség alatt nem ajánlott az alkalmazása.

bottom of page